Skip to main content

Genderproblemen: Transgender & Genderdysforie

Als je ontdekt dat je hart een ander geslacht heeft dan je lijf, dan sta je voor een immense levensuitdaging. Om het zo maar eens te zeggen. Maar je bent niet de enige:
wereldwijd zijn er miljoenen mensen die genderproblemen ervaren. Transgender coaching kan je daarom helpen hiermee om te gaan.

Genderproblemen: jij hebt helemaal geen keuze.

Wie kan zich ooit écht voorstellen hoe groot jouw verwarring is of was? En hoe je hebt gezocht naar een oplossing waar niemand last van heeft? Maar… die oplossing bestaat niet! Jij hebt hier namelijk helemaal geen keuze in. Dit is wie jij was op het moment dat je werd geboren. Dus als jij er niks aan kunt doen, waarom zou je je omgeving dan wél een keuze geven?

Gevolgen van genderproblemen

Dus wat nu? Ga je het erkennen of ontkennen, ga je het zeggen of verzwijgen? Zal het overgaan, of is het een onomkeerbaar proces? Als je genderdysforie hebt, sta je voor een grote uitdaging. Je moet een aantal belangrijke beslissingen nemen, zoals:

  • Ga je je genderidentiteit erkennen?
  • Ga je je omgeving op de hoogte stellen?
  • Ga je je lichaam laten veranderen?

Deze beslissingen kunnen moeilijk en stressvol zijn. Je hebt misschien zorgen over wat je omgeving zal zeggen, hoe je lichaam zal veranderen en of je de juiste keuze maakt.

Genderproblemen en je omgeving

De reactie van je omgeving kan variëren. Sommige mensen zullen je steunen, terwijl anderen moeite hebben om je nieuwe genderidentiteit te accepteren. Deze genderproblemen kunnen leiden tot conflicten, spanningen en afstand.

Je lichaam als transgender

Je leeftijdsgenoten die dit niet hebben zijn misschien blij met hun lijf en trots op hun groei, terwijl jij je steeds meer gevangen voelt vanwege je genderproblemen. Wat moet je dan met je lijf? Er kan zo veel tegenwoordig, maar wil je dat ook en durf je het ook, mág het ook? Je ziet verhalen van transgenders die met succes hun operaties ondergaan, zou dit voor jou ook mogelijk zijn? Hoe zou dat voelen? Wat zou je omgeving ervan zeggen? En als het geen succes wordt – hoe moet je dat vooraf inschatten, laat staan achteraf incasseren?

Ik ben genderdysforie psychologisch hulpverlener én trotse vader van een transgender

Ik ben als gender therapeut óók ervaringsdeskundig ouder van een zoon met genderproblemen:

Toen mijn dochter, die zich twee maanden eerder had geout als lesbienne, me vertelde dat ze een jongen is en niet gelukkig is in haar/zijn lijf, stond mijn wereld op z’n kop.

Ik schreef een blog over mijn ervaringen: wat de coming-out van mijn zoon deed met hem, mij en ons als gezin en met ons netwerk. Je vindt deze blog hier.

Transgender coaching & genderdysforie psycholoog

Waar sta jij nu met je genderproblemen?

  • Is je gender nog geheim?
  • Zit je in het eerste jaar na je coming-out?
  • Of ben je al verder in het proces?

Als je het moeilijk hebt met je genderidentiteit, of als je moeite hebt om de reacties van je omgeving te verwerken, dan is het belangrijk om hulp te zoeken bij een gender therapeut. Dit geldt al helemaal als je het gevoel hebt dat het allemaal niet meer lukt, of dat het naar jouw gevoel allemaal geen zin meer heeft.

Eis niet van jezelf dat je dit alleen kunt uitzoeken, bijna niemand kan dat. Het is heel normaal dat je extra steun en coaching van een gender therapeut/genderdysforie psycholoog vraagt.

Ik help jou daarom als genderdysforie psycholoog graag om je weg te vinden in je genderidentiteit. Ik begrijp heel goed dat jij meer te dragen hebt dan je meeste leeftijdsgenoten. Ik luister naar je verhaal, en ik help je om te begrijpen wat je voelt en wat je nodig hebt.

neem vandaag nog contact met me op voor transgender coaching

Transgender coaching voor dierbaren

Ik ben er als genderdysforie psycholoog ook voor ouders, broers, zussen, familieleden, vrienden en klasgenoten van transgenders.

Ook voor jou/jullie geldt: je wordt plotseling geconfronteerd met iets waar je misschien wel  van in de war raakt en dat is niet gemakkelijk. Dus als je in conflict geraakt bent met jezelf, met je geloof of met anderen, of als je gewoon behoefte hebt om erover te praten, neem dan contact met mij op.

Ik kijk graag met jou/jullie mee.