Skip to main content

Groepen

Verzin eens een probleem dat alleen jou raakt en verder niemand… Je zult ontdekken dat vrijwel alles effect heeft op je nabije omgeving. Bovendien heeft jouw omgeving effect (gehad) op jou. Bekijk zaken in hun samenhang en zoek herstel in samenwerking met die omgeving, dan is de kans op blijvende verandering maximaal.

Gezinnen

Denk voor wat betreft die samenhang eens aan je gezin, of het gezin waar je uit komt. Je hebt vast wel eens deze veel gebruikte opmerkingen gehoord over de ouders:

“Zo ben ik nou eenmaal, dat deden m’n ouders ook… een familietrekje… met de paplepel ingegoten… appel valt niet ver van de boom…”
“Mijn vader of moeder zei altijd:… thuis mocht ik nooit… ze waren er nooit, dus ik moest het zelf regelen…”

Familiepatronen – we hebben ze allemaal, maar kén je ze ook en belangrijker nog: bevalt het?

Bovenstaande en nog veel andere uitspraken laten zien dat mensen heel goed door hebben waar hun gedrag vandaan komt. Dat is prima natuurlijk. Levert dit gedrag echter problemen op, dan schikt men zich vaak in moeilijkheden die er niet hoeven te zijn. Want wat je ook aangeleerd hebt, elke dag biedt mogelijkheden hier verandering in te brengen. Moet je alleen wel weten hoe…

Ook ten aanzien van de kinderen worden er vaak uitspraken gedaan, zoals:

“ik heb zulke ongehoorzame kinderen… waarom moet ik alles duizend keer zeggen… ze luisteren nooit…”
“Het is altijd ruzie bij ons thuis… de kinderen slaan elkaar nog eens de hersens in… ze zijn onhandelbaar… de jeugd van tegenwoordig is lui en onverschillig…”

Veel bekende signalen, maar weet je ook waar ze voor staan? In heel veel gevallen blijkt dit heel goed op te helderen en waar het om problemen gaat, blijken deze heel goed op te lossen te zijn.

Buitenshuis

Ook collega’s, vrienden of mensen uit je geloofsgemeenschap vormen groepen om je heen die jou beïnvloeden en die door jou worden beïnvloed. Soms ben je niet de enige die last heeft van een verschijnsel of gebeurtenis en vinden anderen het ook prettig om hierover te praten en samen met jou te ontdekken wat er aan de hand is of wat er verbeterd kan worden.

Wanneer je als groep gebruikt maakt van Driespan Psychosociaal, hoeft dat natuurlijk niet alleen om reden van herstel te zijn. Sterker nog: misschien is “gewenste groei” wel een veel vaker voorkomende reden waarom groepen samenkomen en investeren in training. Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening biedt veel mogelijkheden voor groepen om dynamiek en communicatie te bespreken, te verbeteren en nieuwe ervaringen op te doen. Kijk hier voor meer informatie.

Mannengroepen ‘Pitstop’

Pitstop is een no-nonsens mannen groep waar je in 10 ontmoetingen een reeks van de meest relevante mannenzaken met elkaar bespreekt en elkaar helpt en versterkt met de ervaringen die de groep rijk is. Wisdom of the crowd. Open voor alle mannen die willen leren en verbeteren!

Bezoek de website