Skip to main content

Individuele therapie

Als je hulp zoekt en dit leest, zit je blijkbaar niet graag bij de pakken neer. Maar sommige “pakken” zijn gewoon te zwaar voor één persoon, of te groot en onhandig om alleen op te tillen. Je tilt je een breuk of krijgt er geen grip op. Ploeter niet langer in je eentje. Daar is juist psychologische hulp voor uitgevonden. Zet de volgende stap en schakel hulp in; twee tillen meer dan één.

Kennis en ervaring

Elke situatie is uniek. Hoewel ik natuurlijk ook van alles heb geleerd en meegemaakt, heb ik mijzelf ontslagen van de plicht om alles over “jouw pak” te moeten weten, voor ik je kan helpen om het op te tillen. Eén ding is zeker: jij bent ervaringsdeskundige, het is deel van jouw leven en het houdt jou bezig.

Of het nu iets is wat vroeger is gebeurd of recentelijk, of het gaat om verslaving, opvoeding, werk, kerk, familie, vrienden of iets heel anders zoals persoonlijke groei – de eerste stap naar helen is delen. Deel je moeite en ervaar de verlichting van het feit dat iemand bereid is in de put af te dalen waar jij zit en naast je komt zitten met geduld en begrip en zonder oordeel. Deel je wensen en ervaar dat je zin krijgt in wat anders. Met onze gezamenlijke kennis en ervaring en de wil om herstel en groei te vinden, gaan we op pad. Dan ben je misschien nog niet gearriveerd, maar wel vertrokken – onderschat nooit wat dit met je doet en wat voor nieuwe inzichten dit geeft, zodat de oplossing zich eerder aandient, of het herstel eerder plaatsvindt dan je zou verwachten. Als we daar een andere partij bij moeten inschakelen, dan doen we dat. Lees hier meer over hoe ik werk.

Mannen in therapie

Waarom ontvang ik meer vrouwen dan mannen in mijn hulpverleningspraktijk? Veel mannen vragen de weg niet, dat zoeken ze zelf liever uit. Flink zijn, jezelf redden, leiding nemen en – als het lukt – ook genieten, daar gaat het om in dit leven. Vol zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsbesef en ondernemingdrang gaat een man zijn uitdagingen aan. Heeft hij pijn en verdriet of maakt hij brokken, dan kiest hij zijn eigen pijnstillers en afleiding en na een tijdje is het over. Niet zeuren, doorgaan. Het leven is kort en er valt veel te beleven!

Dit kan een leven lang goed gaan, maar soms heeft het tot gevolg dat hij te lang alleen worstelt. Dat hij te lang niet krijgt wat hij wel nodig heeft. Dat hij te lang met een schotwond loopt, die gaat ontsteken of vitale organen begint te beschadigen. Zijn uitdaging wordt toch een probleem. Dit probleem gaat vervolgens een onevenredige hoeveelheid tijd en energie kosten. Het begint te zuigen als drijfzand en trekt andere zaken met zich mee. Zijn partner begint te klagen, kinderen vragen meer aandacht en op het werk kan hij niet meer leveren waar hij voor betaald wordt.

Frustratie en verantwoordelijkheden

Deze tekortkomingen frustreren hem, wat extra druk veroorzaakt en de boel verergert. Hij voelt zich belabberd en het is net alsof hij al jaren geen zon meer heeft gezien. Het aanvankelijk nog eenvoudige probleem groeit uit tot een onoverzichtelijk kluwen. De vaart gaat eruit en hij loopt vast. Burn-out. Of erger.

Heel jammer, maar niet onoplosbaar.

Voorkom schade

Als je dit herkent, kom dan eens langs om te praten. Het liefst natuurlijk voordat de zaak vastloopt. Dit scheelt een hoop schade. Vertel waar je zit. Wat heb je geprobeerd? Wat heeft geholpen en wat niet? Twee zien meer dan een. Dit hoeft wat mij betreft niet persé plaats te vinden op kantoor, maar kan ook ergens anders, of door een eind te gaan lopen. Het praat makkelijk en je hebt meteen je noodzakelijke dagelijkse beweging te pakken. Maar het kan ook anders, geef aan waar jij je in je element voelt. Alles is bespreekbaar.

Pitstop

Hou je meer van kortdurende en toch effectieve hulp, dan is Pitstop wellicht iets voor jou. Pitstop is een initiatief dat ik, eventueel met een collega hulpverlener kan aanbieden. Dit betreft een gespreksgroep, waarin je aan de slag gaat in samenwerking met andere mannen.

 


Walk of life

Het eenvoudigste advies voor voldoende beweging is dagelijks een half uur tot drie kwartier stevig te wandelen.

Zorgen, stress, burn-out en veel lichamelijk kwalen worden bestreden bij regelmatige en gezonde beweging, zoals een boswandeling. Zelf loop ik al meer dan tien jaar met regelmaat in het bos. Dit doe ik zowel alleen als met anderen. Het bos is de plaats waar ik nieuwe energie krijg, inzichten opdoe en deze soms ook deel met anderen, door op elkaars leven in te spreken.

Beïnvloeding

Een mens bestaat uit drie delen, van binnen naar buiten: geest, ziel en lichaam. EPT grijpt met name aan op het middelste gedeelte, het zielsleven: je verstand, wil en emoties. Uiteraard gaat dit via het lichaam, door verbale en non verbale communicatie en raakt het ook je geest, je intuïtie en geweten, de diepere gevoelens en motieven van je hart – deze drie delen zijn zo nauw met elkaar verbonden, dat ze altijd elkaar beïnvloeden. De vraag is alleen of deze invloeden gezond, positief en in balans zijn – of ze zijn zoals jij het wilt.

Integrale aanpak

Soms pakt men deze facetten aan alsof het losse elementen zijn: men gaat naar de sportschool voor de beweging, naar de therapeut voor het gesprek en eventueel nog naar de pastoraal werker voor een geestelijk gesprek of gebed. Men zit of staat zwijgend te sporten en ontvangt op een ander moment ‘bewegingsloos’ therapie of geestelijke hulp. Dit kost twee of drie keer tijd en geld!

Walk of Life biedt een integrale benadering, waarbij alle drie de delen tegelijkertijd geactiveerd worden en in balans kunnen worden gebracht. Tijdens een stevige wandeling van een half uur, drie kwartier of langer ontvang je de therapie die je normaal gesproken in de praktijk ontvangt. We praten en werken tegelijkertijd, wat doorgaans een prettige dynamiek geeft en de werking van de therapie kan versterken.

Walk of life: geest, ziel en lichaam tegelijk

Ook voor christenen die pastorale hulp zoeken is de Walk of Life een levengevende ervaring. Lopend praten in de schepping over de Schepper en met de Schepper geeft je het gevoel als een vis in het water. Je leert het contact met je Bron te onderhouden en te benutten, wat je helderheid en visie geeft en uiteindelijk van binnenuit versterkt en herstelt.

Walk of Life is een activiteit voor alle seizoenen en vereist alleen goede wandelschoenen en soms een paraplu…

“Hand me down my walking shoes!”