Skip to main content

Groepstraining

Verspreiden

Eerlijk: het leiden van groepstrainingen brengt soms spanning met zich mee. Niet iedere professionele trainer zal dit toegeven, maar ik wel. Het managen van een collectief ego in zo’n groep kan tenslotte best uitdagend zijn. Maar ondanks deze uitdagingen, die natuurlijk een gevolg zijn van mijn persoonlijkheid en eigen geschiedenis, ervaar ik tijdens de groepstraining ook hoe het is om ‘als een vis in het water te zijn’, zoals deelnemers aan mijn trainingen het omschrijven.

Openheid en kwetsbaarheid in groepstrainingen

Mijn groepstraining is een podium voor openheid, eerlijkheid en kwetsbaarheid. Drie eigenschappen die ik zie als noodzakelijk voor mijn cursisten en studenten om het beste uit zichzelf te halen. Door open te zijn, moedig ik deelnemers aan om niet alleen met hun hoofd, maar ook met hun hart te leren. De kracht van kwetsbaarheid.

Kernthema van de trainingen die ik geef is balans tussen autonomie en verbondenheid.

Balanceren tussen ‘zorg goed voor jezelf’ en zorgen voor anderen

In mijn rol als professioneel trainer streef ik ernaar om een balans te helpen vinden tussen autonomie en verbondenheid. Oftewel de balans tussen ‘zorg goed voor jezelf’ en zorgen voor anderen. Het op een zorgvuldige én professionele manier vormgeven en handhaven van deze balans is ontzettend belangrijk bij alle mensgerichte beroepen. Of je nu werkt in de zorg, het onderwijs of bij bedrijven, kerken of overheidsinstellingen.

Samenwerking met PPP Opleidingen

Voor het verspreiden van mijn kennis en ervaring ben ik verbonden aan PPP Opleidingen Nederland. PPP staat voor Puur, Praktisch en Persoonlijk. Via hen bied ik als ervaringsgericht psychosociaal hulpverlener en Gestaltcoach trainingen aan mensen. Ons team van meer dan vijftien collega’s richt zich in de eerste plaats op het trainen van mensen in kerken. Maar ook professionals in andere werkgebieden zijn welkom bij ons.

Bezoek de website

Dit zeggen mijn trainees

De feedback die ik als professioneel trainer ontvang, is van onschatbare waarde. Van het versterken van iemands zelfvertrouwen, tot het inspireren tot nieuwe ideeën: de feedback die ik krijg, benadrukt de effectiviteit van mijn training voor professionals.

Dit is een greep uit de vele feedback die ik als trainer heb gekregen:

“Ik vind dat je op een heel prettige manier aanwezig bent als trainer. Je neemt je ruimte in als het voor jou en de groep meerwaarde heeft, maar je vulde niet alle tijd met dingen van jou. Het ging bij jou niet om jouw kunstje en om jouw kennis en kunde te demonstreren maar om de ontwikkeling van de personen in de groep. “

“Je sprak regelmatig in beelden en voorbeelden. Voor mij als beelddenker was dat goud waard. Dat zijn de dingen die ik meeneem in mijn rugzak en het stimuleerde mij ook tot bedenken van eigen en nieuwe beelden. Ik merk dat dat mijn pastoranten ook aanspreekt als ik dat doe. “

“Vaak verwoordde je dingen, die ik soms al wel wist, op een net iets andere manier, waardoor het doordrong tot een diepere laag in mezelf.”

“Waar jij vooral in hebt bijgedragen is de bevestiging dat ik okay ben en dat het niet gaat over wat voor vooropleiding of diploma’s ik heb maar dat het gaat over wie ik ben en wat ik van daaruit kan betekenen. Dank daarvoor, het valt ook mijn omgeving op dat ik zelfbewuster ben geworden.”

“Wat ik prettig aan jou vind als opleider is dat je benoemt wat je ervaart, over wat er speelt op dat moment met jezelf of met de groep. Je deelt over je eigen leven wat er op dat moment speelt of relevant is, maar altijd in wijsheid en alle rust voor mijn gevoel. Je bent weloverwogen, neemt de tijd om na te denken over wat je wilt antwoorden en weet waar je iets mee wilt/moet en wat je naast je neer legt. Ik kan daar veel van leren.”

“Wat had je rake woorden en vragen voor me. Wat was ik van slag doordat je door me heen leek te kijken, me begreep en woorden gaf aan iets wat anderen niet zagen of niet benoemden.”

“Het weekend over LHBTI heeft me veel gebracht, het lef om te delen over jouw proces, het meenemen van je zoon in alle kwetsbaarheid heeft me aan het denken gezet en ik kan eerlijk zeggen dat het me inzichten heeft gegeven die ik aan de voorkant niet had verwacht. Ik ging er nogal zwart wit in (toch..), maar kwam er wat meer gekleurd uit.”

“Jij zorgt ervoor dat je situaties van verschillende kanten bekijkt. Wijze lessen geef je door. Je zegt soms zoveel in één zin, zo pakkend. Er zijn een heel aantal zinnen van je die ik onthouden heb en regelmatig gebruik. Ik ben dankbaar voor je wijze lessen.”

“Ik merkte een verandering in mijn overtuigingen en kon hierdoor oprecht belangstellend zijn naar een klant en hierdoor een mooi eerlijk gesprek met haar hebben. Ik ken haar al jaren en nu was het er ineens, zo mooi!”