Skip to main content

Relaties

Afspreken dat je elkaar trouw blijft klinkt mooi en dat is het ook. Je gaat echter pas voelen wat elkaars nukken en grillen zijn als je dag in dag uit op elkaar bent aangewezen. Bovendien komt dan ook alle bagage uit het verleden tevoorschijn. Dan voel je wat trouw zijn vraagt. Hebben we het nog niet eens over kinderen…

Het huwelijk

De koningsrelatie. Een verbinding bedoeld voor het leven, aangegaan met veel getuigen en grote investeringen in tijd en geld. Als er één relatie is die een goede voorbereiding, onderhoud, aandacht en blijvende investering verdient dan is het wel deze. In een tijd waarin een goed 25+ huwelijk bijna op de monumentenlijst kan, zie ik het als grote uitdaging om je te helpen de verdieping, de versteviging of het herstel te zoeken.

Onderhoud relatie

Wacht niet tot de scheuren erin trekken, maar kom gewoon op tijd. Wees alert op de kwaliteit van je relatie. Pleeg onderhoud. Dat doe je met je lichaam, met een auto of boot en met je huis, waarom zou je dan een duurzame relatie zoals het huwelijk laten glippen?

Samen?

In voor- en tegenspoed… Voorspoed lijkt op het eerste gezicht weinig belastend voor je relatie, maar het doet niet onder voor tegenspoed. Maak je het samen? Beleef je het samen? Kun je jouw gevoelens en ervaringen delen met je partner? Begrijp je elkaar en vind je steun aan elkaar? Versterk je elkaar? Maak je elkaar blij? Geeft je relatie voornamelijk energie of verlies je er alleen maar energie, omdat je aldoor aan het knokken bent?

Laat je leiden door je verlangen, niet door je angst. Laat je hart niet bitter worden, want daar kan de ander niet tegenop.  Zet je relatie niet op het spel om je zin te krijgen binnen de relatie, dan zaag je de tak af waar je op zit. Drijf niet te ver uit elkaar, voor je het weet wen je aan de afstand en ligt er iemand anders dichterbij. Of is het al zo ver?… Lees dan eens mijn blog: Herstel na ontrouw.

Maar ook als er geen ontrouw in het spel is, denk je misschien dat de mogelijkheden en rek eruit zijn. Toch wil je ze niet de kost geven die daarop terug gekomen zijn. Soms zie je het gewoon niet meer, omdat je er al zo lang in en zo dicht op zit. Maar dat geldt niet voor mij. Mag ik eens meekijken?

Ja, S.A.M.E.N!

Sinds begin 2017 heeft mijn collega Ferdinand Bijzet van Relatie-Herstel een online product beschikbaar gemaakt, dat je helpt om in fasen te herstellen van een crisis die wantrouwen heeft gebracht, naar vertrouwen en uiteindelijk nieuwe passie. Hebben jullie besloten dat je samen met dit herstel aan de slag wilt, koop dan deze ’training’ als bundel of schaf eventueel de losse modulen aan. Klik daarvoor op deze link. Ik ben bekend met het materiaal en kan met jullie hierop aansluiten met de gesprekken in mijn praktijk. Beknibbel niet op (het herstel van) je relatie, maar maak jullie huwelijksboot weer zeewaardig!

Kinderen opvoeden

Het gaat zo vaak vanzelf, maar het is geen vanzelfsprekende zaak. Niet om ze te krijgen, maar ook niet om ze op te voeden.

Het is niet de taak van kinderen om jou of jouw relatie te herstellen – integendeel, ze moeten erop kunnen leunen.

Kinderen opvoeden vraagt alles van je relatie. Kun je het samen bolwerken? Steun je elkaar? Kun je jouw kinderen de stevige en veilige vloer bieden waarop ze kunnen springen en dansen, vallen en opstaan? Waarop ze jou onbewust opvoeden, omdat jij jezelf in hen tegenkomt…? Kun je samen de kaders maken waardoor ze veilig kunnen uitproberen wat werkt en wat niet en wat de consequenties zijn van wat ze doen? Lukt het je om dit met ze te bespreken? Kun je ze loslaten? Er zijn nog talloze redenen om af en toe iemand anders mee te laten kijken, denken en reageren. Ik wil jullie graag psychologische hulp bieden. Bel en kom, liefst samen, jullie zijn van harte welkom!

Scheiding

Maar soms is de praktijk weerbarstig en heb je het besluit genomen om uit elkaar te gaan. Ook dan heb je wel eens hulp nodig. Er komen enorm veel praktische consequenties op je af, waarbij je vaak moet overleggen en onderhandelen met degene van wie je juist afscheid neemt. Lukt dat? En kun je de gevolgen in je gezin en/of je familie en vrienden aan? Zij lopen soms niet samen op met jouw proces, waardoor je geconfronteerd kunt worden met veel onbegrip, emoties en partijvorming. Lukt het je om “het nieuwe leven” vorm te geven? Ga er niet zo maar van uit dat je alles alleen moet kunnen; een mens is niet gebouwd op scheiden.

Let wel: ik ben geen mediator, dat is een ander vak!