Skip to main content

Herstel na ontrouw

Geschreven door Sijko-Jan op .

Ontrouw: “Wat heb je nog over, als ja en nee hun betekenis verloren hebben?”

Killing nonsens

De gevolgen van ontrouw zijn een zwaar onderschat probleem. Doordat vreemdgaan steeds meer voorkomt, er soms trots over gesproken wordt en er zelfs openlijk reclame voor wordt gemaakt in de media, lijkt het wel alsof het niet meer is dan een weekendje weg. Killing nonsens natuurlijk, want hoeveel beelden wij ook zien van tornado’s, ze worden er heus niet minder verwoestend van. Vreemdgaan evenmin…

In de ogen kijken

Je zou de mensen eens in de ogen moeten kunnen kijken, zoals ik ze mag zien vanuit mijn werk. Als ze de schijn niet meer hoeven op te houden, zich niet meer flink houden voor hun omgeving, hun kinderen of voor elkaar. Als ze zich niet meer verdedigen of verharden en zich niet meer verschuilen achter verwijten en wraakgevoelens. Wat ik dan zie?

De keerzijde

Ongeloof, verbijstering, schaamte en schuld, hopeloosheid, zelfverwijten en nog veel meer –  aan beide zijden! Ik ervaar een besmettelijk en intens verdriet en een misselijk makend gevoel van machteloosheid. Grote ogen staren mij dof aan en eindeloos veel vragen vullen de ruimte, zodat er geen antwoord meer bij kan. Dát is meestal de keerzijde van bedrog, als je tenminste stil durft te staan en wilt kijken naar wat er is.

Veilige plek

Je relatie is bedoeld als de vertrouwde plaats waar je altijd welkom bent, waar je van uitgaat en weer naar terugkeert. De plaats waar jij jezelf mag zijn en waar je jarenlang in investeert. Een plek die veilig en stevig aanvoelt, waar je lief en leed deelt met degene die de liefde van jouw leven is en waar je misschien kinderen mee hebt gekregen. Het zou de rust- en groeiplek moeten zijn, waar je regelmatig terugblikt naar de feestelijke aankomst, maar nooit hoeft te beginnen over je vertrek.

Tornado

Dan, van het ene op het andere moment klinkt de boodschap: ik heb een ander, of: ik ben vreemd gegaan. Sommigen voelden hem aankomen, anderen totaal niet. Er steekt een storm op die snel in een tornado verandert en voor je het door hebt ligt alles op straat. Er is geen redden aan. Je bent volkomen machteloos en staat kwetsbaar en binnenstebuiten gekeerd te kijk voor iedereen. Men ziet het en vindt er wat van en je kunt dat niet voorkomen of beheersen. Je kunt jezelf en je kinderen niet beschermen. Je familie en vrienden evenmin. Ook hun fijne ervaringen met jullie relatie lopen schade op. Het wordt nooit meer hetzelfde.

Rampenbestrijding

Er is zó veel tegelijkertijd aan de hand, dat je niet weet wat je moet doen, laat staan dat je weet wat je voelt en wilt. De meeste mensen hebben gelukkig geen ervaring met zulke drama’s. Nadeel is dat je dan ook niet weet waar je moet beginnen. Wat je eigenlijk nodig hebt is een rampenbestrijdingsplan:

Rampenbestrijding is de verzamelterm voor alle werkzaamheden die nodig zijn om de oorzaken (bron) en gevolgen van een ramp op te heffen en de omstandigheden zo te veranderen dat er weer een enigszins normaal leven geleid kan worden door de betrokkenen. (Wikipedia)

In veel gevallen wordt het leven beter dan “enigszins normaal” of zelfs beter dan het was, omdat samen knokken en werken aan herstel krachten vrij kan zetten die nooit eerder werden aangesproken en manco’s oplost die aan dit drama ten grondslag lagen.

Samen

Gelukkig bestaat er een rampenbestrijdingsplan bij ontrouw! Collega Ferdinand Bijzet heeft een online begeleidingsprogramma ontwikkeld voor hulpverlening na ontrouw, dat mensen helpt om in de chaos hun eigen weg en herstel te vinden. Dit programma heet S.A.M.E.N. en kun je zelfstandig doorlopen, zonder hulp van een professional.

Hulpteam

Nog beter is dit samen te doen met een hulpverlener bij jou in de buurt. Gelukkig heeft Ferdinand een heel team aan hulpverleners om zich heen verzameld, die stuk voor stuk persoonlijke en betrokken mensen zijn en voor jou, voor jullie klaar staan. Ik ben één van die mensen en maak graag ruimte voor je in mijn agenda. Dus woon je op reisbare afstand van Ermelo en zit jij of een bekende van jou in een situatie van ontrouw, schakel hulp in en mail of bel mij. Dan gaan we SAMEN aan het werk om die ramp of de gevolgen ervan te bestrijden.

(Oorspronkelijk geschreven in maart 2017)